YORUM (pearl harbor)
-----Pearl Harbor, filmlerin anlatim tekniginde cok onemli yeri olan bi teknik kullaniyor. Bu da birbirlerinden tamamen farkli insan guplarinin yasamlarinin trajik bir olay sonucu tamamen farkli bir yone kaymasi. Bu filmde de bir ask üçgeni, ordudaki bir zenci, ve hükümet söz konusu. İste filmle ilgili en büyük yanlis bu noktada basliyor. Bu birbirinden ayri sekilde gelisen üç olay eşit agirlikta işlenmiyor. (yani örnegin zenci askerin adam akıllı göründügü iki sahne var. birincisi boks yaptigi, ikincisi bir japon ucağı düşürdüğü sahne. Bu karakterin hiç derinliğine inilmemiş. Orduda ezildiğine değiniliyor ama bu da birkaç dakika ile geçiştiriliyor.
-----Film, "saving private Ryan" deki gibi olaylari gercekçi bi şekilde yansıtmıyor.Amerikan askerlerinin vatanperverliği var ama savaş piskolojisi yok.
-----tarihi gercekler doğru verilmiyor. Pearl Harbor baskınının sonuclari filmde anlatildigi gibi japonlarin baskini cok gizli tutmasindan degil, amerikalıların haberdar olduklari saldiri olasiligini kücümsemelerinden ve "amerikaya kimse saldıramaz" edebiyati yapmalarindan kaynaklaniyor.
------Ayrıca filmde anlatıldığı gibi japonyaya pearl harbor icin verilen cevap 3-5 uçağın japon silah fabrikalarina saldırması degil, hirosimaya atılan atom bombasıdır. zaten bildigimiz gibi atom bombasi pearl harbordan cok daha trajik sonuçlar doğurdu.
------İlginç bir nokta da, filmde ağzımız acik bi şekilde izledigimiz, uzay savaslarini andiran baskın gercekte sadece 3.000 kişinin ölümüne neden oluyor.Elbette söz konusu olan insan canı ise üçbin az bir rakam değil. Ancak çanakkale savaşında 500.000, marmara depreminde de (resmi olmasa da) 50.000 kişinin can verdiğini düşünürsek, hoolywood'un olayi ne kadar abarttığını anlayabiliriz.
-----film armegaddon, conair gibi filmleri de yoneten Micheal Bay'in elinden çıkmış. Bay bu filmlerde olduğu gibi Pearl harbor'da da action'ı ön palna çıkarmış ve bu da ,daha once de bahsettiğim gibi, senaryonun cok yüzeysel kalmasına sebep olmuş. Filmin senaryo yazari Randell Wallece da (braveheart'ın da senaryo yazarı aynı zamanda) bu gerceği farketmis. hatta kendisi filmin senaryosunun kendi yazdigi sekliyle bırakılmadıgını, bircok mizah unsurunun filme sonradan eklendigini söylüyor. Bu da yapımcı Jerry Bruckheimer'ın filmi amerikan seyircisine cazip kılmak için yaptığı bir değişiklik.
-----ayni zamanda bircok kisi tarafindan film Titanic ve Braveheart'ı taklit etmekle suclaniyor. gercekten de filmde Titanic'teki duygusallıkla Braveheart'taki vatanseverliğe oldukça sık rastlanıyor.
-----oyunculuların performansı da cok olumlu değil. aslında bunda senaryoda karakterlerin derin işlenmemelerinin ve cok yapay kalmalarının
da payı büyük.
-----ama ortada tartısılmaz bir gorsel zenginlik var. belki de filmi izlenmeye deger kılan tek nokta da bu.
-----Unutmadan filmle ilgili çok önemli bir nokta da müzikleri. Hans Zimmer müzikleriyle filmi effekt ekibiyle birlikte sırtlayan diğer bir isim.
-----filmi bu denli cok elestirmeme ragmen, bu filmin kotu oldugunu dusundugum anlamına gelmiyor. film için harcanan emek, titiz calisma goz ardı edilemez. Ama eminimki; gercekler saptırılmadan verilebilir, savas cok daha gercekci, inandırıcı bir sekilde anlatılabilirdi.
Puan: 6