zuxxi.com//sinema|geyiks

epitaph

  • Filler ve Çimen - Filler ve Çimen

    sinemacı yorumu...

    her şeyden önce türk sineması nasıl bir dönem içindedir bilinmez, yıllardan sonra ilk kez her hafta yeni bir film gösterime giriyor. eskiden ayda yılda bir beyaz perdeye ulaşan türk filmlerine destek olmak için gider, rencide etmemek için de kötü söz söyleyemezdik. ama sayı bu kadar artınca artık aralarında seçim yapma zamanımız da geldi çattı. iyi ve kötü ayrımlarımızı artık cesurca yapabiliriz. ben her syeden önce bu filme derviş zaim filmi olduğu için gittim ve hayal kırıklığına kesinlikle uğramadım. sade anlatısı, sürükleyici kurgusu, mesaj kaygısı olmasına rağmen bunu göze parmak sokar gibi yapmadığından film bence son zamanların en iyi türk filmi. yıllarca türk sineması denilen şeyi, üstelik de tarihimiz ve günümüzde yaşadığımız olaylar bu kadar elverişliyken, oluşturamamış olmamız bizim için bir ayıp. savaş, özellikle de kurtuluş savaşı yaşamış olan tüm ülkelerin kendilerine ait sinemaları varken biz romantik edebiyattan alıntıları gavurun filmleriyle sarmalayıp seyircinin önüne koyduk gitti. ama artık birşeyler değişiyor. kendimizi anlatmaya sonunda başladık. türk sinemasının iyi örneklerinin asıl şimdi desteğe ihtiyacı var. ve filler ve çimen de bunların en önemlisi...
    Puan: 10
  • Cahil Periler - Le Fate İgnoranti

    güzel güzel...

    herşeyden önce müthiş bir sinematografi. her kare fotoğraf gibi. bunun dışında samimi, sevimli ve insanı davet ediyo gerçekten. ee, italya da güzel bi yer tabi. yönetmenin oryantalism saplantısından kurtulmuş olması artık kendini ispat edebildiğinin bir göstergesi olsa gerek. gidip görmek lazım. ama orijinal siteyi sadece italyanca yapmalarına biraz bozuldum açıkçası. ne çabuk unuttun bizi ferzan bey...
    Puan: 8
  • Yazgı - Yazgı

    camus yü tekrarlaması gerekmiyodu ki...

    yani adam "ben yabancı romanını alıyorum ve uyarlıyorum" demiyo ki, böyle diyo olsaydı, tüm eleştiriler hafif kalırdı zaten. ama romandan sadece esinlenip böyle bişey yapmış yönetmen. ki bence bu ülke ye bu kadarı bile fazla... sinema sonuçta ticari bişey arkadaşlar. yönetmen bu tür filmlerden herhangi bişey kazanamayacağını bile bile paralıyor kendini yıllardır. ki bu da çoğu türk yönetmenin cesaret edemeyeceği bir durum. filme gelince: bir demirkubuz hayranı olan benim için filmin en kötü yanı doğru rejiyi alamadıklarını düşündüğüm oyuncular (kötü oyuncu olduklarını düşünmüyorum) ve insanı şaşı edercesine ordan oraya sürekli kayan netlikti. kapılar ise her zamanki gibi muhteşemdi. bu arada aldığım bir duyuma göre üçlemenin en iyisi buymuş, yönetmen ikincisinden nefret etmiş...eyvah eyvah...
    Puan: 9
  • Büyük Adam Küçük Aşk - Büyük Adam Küçük Aşk

    hala kürt lafını duyunca tüyleriniz ürperiyo di mi...yazık

    filmde dil konusunda yaşanan inat, size de yıllardır acısını çektiğimiz hiç yoktan kendimizi paraladığımız bir inadı hatırlatmadı mı? ilk defa çok da taraf olmayan bir film yapılıyor bu konuda. tam da gerilla ile polis arasında kalan insanları anlatmak için yapılmış bi film. ama biz hala önyargılı davranmaya, gözlerimizi kapamaya devam edelim. yoksa mazallah ne derler... filmin tek üzüldüğüm yanı çok geç bi film olması, gönül isterdi ki daha önce yapılsın. iran sinemasında bişeyler oluyo farkındaysanız... bizde de geç de olsa başlamasına seviniyorum.
    Puan: 6
  • Karatahta - Takhte Siah

    bu iran sineması...

    beni kıskançlık krizine sokmaya devam ediyor. gerçekten azimle yapılan bir film daha. insanların girmesi dahi yasak olan bir bölgede yapılan üstelik de gayet başarılı bir film. hem de gencecik bir hatun yapıyor. en sevdiğim yanı da hem gerçekçi hem de sürreal ögeler taşıyor oluşuydu. kesinlikle izlenmesi gereken bir film.
    Puan: 8
  • Komplo - The Score

    tehlikeli seçim...

    İzlemeyen okumasin

    bu bizimkilerin seyirci çekmek için manken memesi göstermelerine benzemiş. oyuncular süper. film kötü ama dedim ya oyuncular süper işte. izlenir yani neden olmasın. ama sen kalk koca gidi robert de niro ya kazık attırmaya çalış, daha da ileri git ve seyircinin buna inanmasını bekle, yok yaaa. yanlış, tamamen yanlış bir son.
    Puan: 6
  • Piyanist - La Pianiste

    her zamanki gibi haneke...

    yazılanlardan da görüyorum ki Haneke onu seven seyircisine gene ihanet etmemiş ve germek konusunda elinden geleni ardına koymamış. bu adam bu işi nasıl bu kadar ustaca beceriyor anlayamıyorum yaa... aksiyon geriliminden boğulan, sıkılan, bayan herkese tavsiye ediyorum filmi. inanılmaz başarılı bir film bence. bu arada bir yanlış anlaşılma var sanıyorum yazılanlardan anladığım kadarıyla, film Amelie ile falan karşılaştırılıyor, haneke sapına kadar alman bir amcamız ve filmin fransız yapımı olması bence ikinci planda kalıyor. fransız sinemasından hiç hazzetmeyen biri olarak belirtmek istedim.
    Puan: 10
  • Amélie - Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain

    masal dışına çıkan mutluluk

    bazı şeyler sadece masallarda olur, biz ise onlara inanarak zaman geçiririz, ama bazen de hayatta ööle şeyler oluyomuş ki masal gibi gelebiliyo o zaman. amelie yi kesinlikle yalnız izlemelisiniz. etkilenmemek mümkün değil.
    Puan: 10
  • Yüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği - The Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring

    one film to charm them all and in gladness bind them

    aylar öncesinden duymaya başladığım heyecanıma değmiş gerçekten... karakterlerin ve mekanların ve en önemlisi de sesin muhteşem kullanımı gerçekten de orta dünyaya götürüyor insanı. her ne kadar baştaki önsöz bölümü yerine galadriel in tam olmasını tercih ettiysem de baştaki savaş sahnesi hayatımda gördüğüm en görkemli sahne olduğundan bu kusuru da affedebildim. kitaptaki ayrıntıların birçoğunu filmin görkemi nedeniyle ilk seyirde anlayamayacağınızı düşünüyorum. film birkaç kez seyredilmeli bu yüzden. ingilizce aksanları mükemmeldi bu arada, söylemeden edemeyeceğim. tüm bunların yanında filmin en en ama en mükemmel tarafı baştan aşağı efekt ve compositing dolu olmasına rağmen bunu neredeyse hissedilmeyecek kadar ustalıkla yapmış olmalarıydı. belli ki titiz bir çalışmanın ürünü... cesaretlerinden dolayı tebrik etmek lazım. üstelik de yıllardır çizgi filmlerde, çizgi romanlarda, bilgisayar oyunlarında görsele kavuşmuş olan LOTR i bu kadar aslına uygun şekilde sunabildikleri için. sonuçta tahminimden çok daha başarılıydı, tabi ki tolkien kadar mükemmel olmasını beklemeyenler için.
    Puan: 10