Karatahta

Takhte Siah

2000

Ortalama Puanı: 5.3

Öykü

İran'ın Kürdistan bölgesinin dağlarında bir grup öğretmen karatahtalarını sırtlarına yükledikleri gibi yola koyulmuşlardır. Aradıkları öğrenmek isteyen birilerini bulmak ve öğretmektir. Fakat bu karatahtalar öğretmek beri dursun, işlevine işlev katar; Korunak olmaktan gelin için başlık parası olmaya kadar varır. Korku içinde yoluna devam eden gruptan ilk ayrılan Reeboir olur. Irak-İran sınırında kaçak mal taşıyan çocuklara rastlar ve onlara okuma-yazma öğretmek ister. Fakat hayatta kalma mücadelesi okuma-yazma sevdasını yerle bir eder. Gruptan ayrılan ikinci öğretmen ise Said olur. Said garip bir köye varır. Buradakilere öğretmen olduğunu anlatmaya çalışsa da söylediğini bir tek kendi dinler. Daha sonra bir sürü yaşlı adama rastlar. Bu adamlar arasında kadın namına sadece Halaleh vardır, ufaklık olarak da Halalleh'in çocuğu. Aç bilaç anavatanlarını bulma peşine düşmüş, huzur içinde ölmeyi düşleyen bu yaşlı adamlardan birinin tek arzusu ise dul kızı Halaleh'in evlendiğini görmektir. Damat adayı da kendi ayağıyla gelmiştir ama verebileceği tek şey karatahtasıdır.

Notlar:

  • 2000 yılı Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi alamasa da Jüri Özel Ödülü kazanmış.
  • Yine 2000 yılında Uluslararası Los Angeles Film Festivali'nde Büyük Jüri Ödülü kazanmış.
  • Yönetmen Samira Makhmalbaf, "Aşk Nöbeti" filminden tanışık olduğumuz Mohsen Makhmalbaf'ın kızı ve 20 yaşında. İlk filmi "Elma" yı ise 18'inde çekmişti. Özellikle İran gibi bir yerde bu tür filmlerin neredeyse gizliden gizliye çekildiği düşünülürse ortaya koyduğu pek takdire şayan.

İzleyenler ne demiş?

  • renkler

    bütün hayatlarını beyaz tahta nın önünde renkli kalemlerle geçirenler için 90 dakikalık bir ara! anlamasalar bile düşünmeleri için...
    Puan: 6
  • bu iran sineması...

    beni kıskançlık krizine sokmaya devam ediyor. gerçekten azimle yapılan bir film daha. insanların girmesi dahi yasak olan bir bölgede yapılan üstelik de gayet başarılı bir film. hem de gencecik bir hatun yapıyor. en sevdiğim yanı da hem gerçekçi hem de sürreal ögeler taşıyor oluşuydu. kesinlikle izlenmesi gereken bir film.
    Puan: 8
  • insan üzülüyor.

    Bu film bana göre uyduruk bi film.(Netekim ben bile yaparım böyle bi film) "büyük adam küçük aşk" filminin yanından bile geçemez. ama yönetmeni iranlı olunca işler değişiyor tabi. Herkes bu filmden bahsediyor. Beğenilmeyen devletlerin muhalif sanatçıları biraz fazla mı şişiriliyor bilmem ki.
    Puan: 1