zuxxi.com//sinema|geyiks

gönülcan

  • Sen Uyurken - While You Were Sleeping

    SEN UYURKEN NELER OLDU, BİR BİLSEN!

    Sıcacık, insanın yüreğini ısıtan duygusal bir film. birçok filmde bile bulamayacağınız kadar hoş ve zekice esprilerle dolu. aşık olanlara da şiddetle önerilir.
    Puan: 9
  • Hücre - The Cell

    PARANIZ ve ZAMANINIZ VARSA BELKİ!

    Gereksiz bir film! Hele ki Jennifer'in performansı 3. sınıf bir oyuncununkinden ileri gidemiyor. Ama yine de olumlu yönleri de yok değil: Bazı görüntüler var ki, resmen "vavv,bunları nasıl çekmişler" diyebiliyorsunuz. Hele ki senaryo yazarının ruh hali hakkında olumsuz şeyler düşünmemek olası değil! Tür olarak Brad Pitt'in Seven (Yedi) filmine kıyıdan-köşeden de olsa biraz benziyor, ancak o filmin gölgesi bile olamaz bence! Sadece Jennifer tutkunlarını -belki birazcık- mutlu edebilir. Yine de son sözüm şu.. eminim ki bu filmi izlemektense yapacak çok çok daha iyi işleriniz vardır. (En azından film hakkındaki yorumları okuma şansına sahip olduktan sonra!) Ama yine de son karar size ait; bilakis "Renkler ve zevkler tartışılmazmış!!!"
    Puan: 6
  • Çalınmış Güzellik - Stealing Beauty

    KENDİ TÜRÜNDE BİR MİNİK ŞAHESER

    Her ne kadar artık eskimiş bir film olsa da hala izlemeyenler vardır sanırım. TV'de oynarsa asla kaçırmayın. Ama, TV'de oynadığı taktirde haberdar olamamak gibi bir sıkıntı yaşamamak için zuxxi'nin sizi uyarmasını isteyin bence! Liv Tyler'in o masumane güzelliğine ve büyük yönetmen Bernardo Bertolucci'nin senaryosuna, yönetmenlikteki başarısına hayran kalacaksınız. Özellikle de -artık klişeleşme noktasına gelmiş olan- Amerikan sinemasından sıkılanlara çok güzel bir alternatif.. Kısacası, bir Avrupa Sineması klasiği. Asla sıkılmayacak, iddia ediyorum ki etkileneceksiniz. Ama bu görsel şaheseri sinemada izlemek bambaşkaydı tabi ki!
    Puan: 9
  • Çingeneler Zamanı - Dom za vesanje

    Ne de olsa EMIR KUSTURICA ve GORAN BREGOVIC

    Bir şaheser, bir Kusturica klasiği. Hala izle(ye)meyenler varsa, TV'de oynadığı anda -gerekirse bütün randevularını iptal ederek- izlemeli... ya da en iyisi filmin VCD'sini bir yerlerden bulup arşive eklemeli! Goran Bregoviç'in -Balkan kültürünü yansıtan- müzikleri de harika (hatta "harika" sözcüğü yetmez, bence muhteşem). Bulduğunuz-bulabileceğiniz en iyi Soundtrack albümlerden belki de birincisi. Filmin yarattığı/yaratacağı etkiye ilişkin ilk yorumu yapan "Melis" arkadaş öylesine güzel anlatmış ki, artık bana yazacak fazla bir sey kalmıyor galiba! Son sözüm o ki: Filmi mutlaka izleyin, müziklerini içeren Soundtrack albümünü ise mutlaka, ama mutlaka temin edin. "İşte gerçek sinema bu... işte gerçek sinema müziği bu" diyeceksiniz.
    Puan: 9
  • Shine - Shine

    MUHTEŞEM, MUHTEŞEM, MUHTEŞEM

    Arkadaş haklı; böylesi kaliteli bir filme ilişkin kimsecikler yazmamış,ne yazık! En iyi 10 film listeme ekleyebileceğim bir film diyebilirim. Ben de bu film sayesinde Rachmaninov tutkunu oldum ve hemen hemen tüm Rachmaninov bestelerini klasik müzik arşivime ekledim. Özellikle 3.Piyano Konçertosunu iki-üç günde bir dinler oldum! Özellikle, geceleri odamda tüm ışıkları kapatıp, kendimi müziğin içindeki -adeta hayata dair- çelişkilere kaptırarak sorguluyorum yaşamı! Komik mi geldi?!! Hele bir dinleyin, birazcık dikkat ederseniz mutlaka yakalarsınız o tılsımı. Geoffrey Rush kesinlikle Hollywood'un en başarılı karakter oyuncularından birisi ve bu filmdeki inanılmaz performansıyla da En İyi Erkek Oyuncu Oscarı'nı aldı. Mutlaka ama mutlaka izleyin.
    Puan: 9
  • Komser Şekspir - Komser Şekspir

    BU SİNAN ÇETİN ADAM OLMAAAAZ!

    Yahu, ne zaman gösterime bir Sinan Çetin filmi girse insanlarda bir umut ,bir umut; aman efendim neymiş "Türk Sineması yeniden canlanmaktaymış, Türk Sineması ilerlemekteymiş!" falan filan. Be kardeşim, bu adamın yaptığı filmlerden ne medet umup Türk Sineması'nın ilerleyişi konusunda körpecik umutlarınızı tüketirsiniz! ...ve lanet olsun ki her seferinde birileri beni gaza getirip bu adamın filmine davet ediyor ve yine ben her seferinde Sinan Çetin'e kızarak çıkıyorum sinemadan! Neden mi; çünkü adam aslında gerçekten iyi bir yönetmen ve kaliteli biri.. Fakat bize bunun tam tersini göstermek için elinden geleni yapıyor adeta! Bazen, "Berlin in Berlin"i bu yönetmen mi çekmişti diye şüpheye düşüyorum nerdeyse! Yahu kardeşim, biliyoruz ki Türk toplumunun genel kültür seviyesi düşük ve sanattan pek anlamaz ..ve yine biliyoruz ki sanat da toplum içindir ama hazır güzel de bir tema yakalamışken bunu neden daha iyi -özellikle de daha mantıklı- bir şekilde işlemezsin, ayrıntılara neden özen göstermezsin. Pelin Batu denen hatunun bu filmde işi ne?! Daha başarılı bir sanatçı(!) bulamaz mıydın! En azından, ne söylediği anlaşılan birini mutlaka bulabilirdin sanırım. Peki bu filmin hiç mi olumlu yönü yok? Tabi ki bazı şeyler var ki gözardı etmek haksızlık olur: Özellikle "ayna" teması ve onun ardına gizlenen gerçeklik oldukça önemli; fakat ne yazık ki seyircilerin çok çok önemli bir kısmı da o olguyu yakalayamıyorlar, çünkü iyi vurgulanmamış. Aslında konu iyi, bazı diyaloglar ve duygusal aktarımlar iyi, Okan Bayülgen ve Özkan Uğur şaşılacak derecede iyi.. Kadir İnanır, Müjde Ar ve Gazanfer Özcan'ı tartışmaya bile gerek yok zaten. Fakat ne var ki "iyi ki izledim" diye çıkamıyor insan sinemadan! Keşke ayrıntılara ve öykünün birazcık da olsun mantıklı işlenmesine dikkat etseydin be Sinan Abi! Hem aklıma gelmişken, filmin sonlarında hiç beklenmedik bir anda -tabiri caizse "yırtık dondan çıkar gibi"- çıkman da neyin nesi öyle! Sen bu işi Propaganda'da da yapmıştın.. Yoksa Alfred Hitchkok ustaya mı özeniyorsun! SİNAN HOCA POPÜLER İNSANLARIN GİŞE BAŞARISIYLA AYAKTA KALMAK YERİNE, POPÜLİZM ANLAYIŞINDAN BİRAZCIK SIYRILIP GERÇEK KİŞİLİÐİNİ VE BAŞARILI YÖNETMENLİÐİNİ KONUŞTURSAYDI KEŞKE. Ben, gerçek Sinan Çetin'in bu olduğuna inanmak istemiyorum hala! Arkadaşlar, bu filmde mantık aramayın ve izleyecekseniz bile fazla bir beklentiyle gitmeyin. Birazcık komedi, birazcık da duygusallık ve gözyaşı isteyen; Türk sinemasının genel karakteristik özelliği haline getirilmiş olan "mantıksızlık, özensizlik, ayrıntıları mahfetme, berbat figüranlar vs." gibi küçük(!) konuları takmayacak olanlar ve tipik ev kadını sinema kültürüne sahip olanlar için iyi bir film hazırlamış Sinan Abimiz! Üstelik bu sefer çekimler de eski filmlerindeki kadar başarılı değil. Oysa ne kabiliyetli bir yönetmendi Sinan Çetin! "Berlin in Berlin"i çeken bir yönetmenimiz vardı ya, ruhuna El-Fatiha! Yeter artık, biraz daha yazmaya devam edersem sinir katsayılarım artacak ve sigaraya sarılacağım yine!
    Puan: 5
  • Esaretin Bedeli - The Shawshank Redemption

    HERŞEY BİTER, UMUT ASLA BİTMEZ

    Bu film anlatılmaz, izlenir! Kesinlikle bir başyapıt, muhteşem bir öykü, muhteşem bir senaryo, muhteşem oyuncular.. Defalarca izledim ve yine izlerim. Üstelik kurgu değil, tamamen gerçek bir olaydan sinemaya aktarılmış. Ben derim ki, hala izle(ye)mediyseniz bir daha ekranlarda gösterilirse dikkatle izleyin. (Hatta VCD'sini ya da DVD'sini bulabilirseniz arşivinize alın; asla pişman olmazsınız)
    Puan: 10
  • Er Ryan'ı Kurtarmak - Saving Private Ryan

    ER RYAN'I KUTSAMAK!

    Film dediğin böyle olur!
    Puan: 9
  • Sonsuzluk ve Bir Gün - Mia Aiwniothta Kai Mia Mera

    SAKİN BİR KAFADA İZLEYİN!

    Aslında çok çok güzel bir film olmasına rağmen, filmi ben Eskişehir Anadolu Üniversitesi'ndeki Uluslararası Eskişehir Sinema Festivali'nin yoğun sinema programının takip ederken yaşadığım beyin yorgunluğu nedeniyle yeterince kavrayamamıştım ne yazık ki! Ama filmin Sondtrack albümünü zor-bela temin ettim ve hemen hemen her akşam dinliyorum desem yeridir. Aslında bu filme ilişkin yapılabilecek çok fazla yorum var ama bu yorumları yapanlar olmuştur, ben de en azından müziklerinin bulunduğu albümü tavsiye edeyim dedim!
    Puan: 8
  • Schindler'in Listesi - Schindler's List

    GEÇEN YÜZYILIN EN BÜYÜK VAHŞETİNE, YÜZYILIN EN BÜYÜK FİLMLERİNDEN BİRİ

    Bu film bir şaheser. Bence büyük yönetmen Spielberg'ün de en başarılı filmi. Spielberg, bu filmiyle ölümsüzlüğü şimdiden koydu cebe! Bu filmi anlatmaya ifadeler yetersiz; ancak şu kadarını yazayım ki tek kelimeyle MUHTEŞEM! Filmin sonlarındaki "kırmızılı minik kız çocuğu" bana umudu çağrıştırmıştı! ..Ancak yeni binyılda da buna benzer filmlerin çekilmesine neden olacak savaşlar ve soykırımlar tükenmeyecek ne yazık ki!
    Puan: 10
  • Altına Hücum - The Gold Rush

    BİR CHAPLİN ŞAHESERİ

    Bence sinema tarihinin en önemli isimlerinden Chaplin'in en önemli filmi.
    Puan: 10
  • Gözü Tamamen Kapalı - Eyes Wide Shut

    HEADS NOT VIDE SHUT!

    Glapagos ve Cenko arkadaşların yazılarını dikkatle okudum; filmin üzerinde gayet ciddi bir şekilde durmuşlar... Ve bir kez daha emin oldum ki -sinema birikimim ne kadar ileri düzeyde olursa olsun- Kubrick usta sadece benim kafamı karıştırmamış! Ayrıntılara aşırı önem veririm ve sinemada da ayrıntılara önem veren yönetmenleri gerçekten beğenir, ilgiyle takip ederim.. Ancak bu filmde -iki kez dikkatle izlememe rağmen- cevapsız kalan ve/veya dikkat edil(e)memiş öylesi ayrıntılar var ki, Kubrick ustaya şaşmamak ya da bilinçli olarak yaptıysa (ki bazı ayrıntı hatalarını bilinçli yapmış olamaz!) eksiklikleri/ hataları/ soru işaretlerini sorgulamamak olası değil! Sonuç itibariyle Kubrick Usta sadece benim kafamı karıştırmadığına göre bu işte bir bilinç ya da bir gariplik var! Çünkü S.Kubrick ayrıntılara çok önem verirdi. Beraber filmi izlemeye gittiğim arkadaşlarım ve diğer bazıları filmi -özellikle- aşırı durağanlıkla eleştirmişlerdi! Oysa hayat durağandır; yani Amerikan sinemasını o izlemeye alıştırıldığımız aşırı hızlı aksiyonları gibi değildir (Birbakıma Avrupa sineması gibidir!) Üstelik "Eyes Vide Shut" yanlızca iki günlük bir süreçte yaşanan bir öyküyü içeriyor ki bu durumda olayların yavaş ilerlemesi/filmin biraz durağan olması çok normal. (Bu konuya pek kimseler değinnmemiş de, o yüzden ele aldım; yoksa o kadar da önemli sayılabilecek bir mevzu değil!) Bir de şunu belirteyim: Filmin soundtrack'i muhteşem, arşivde mutlaka bulunmalı. Son söz: HER NE KADAR SON FİLMİNDE KAFALARIMIZI İYİCE KARIŞTIRMIŞ OLSAN DA, İYİ Kİ DOÐDUN ve İYİ Kİ KAFALARIMIZ KARIŞTIRARAK GİTTİN KUBRİCK USTA! Gözün arkada kalmasın... Because "HEADS NOT VIDE SHUT!"
    Puan: 9
  • Rüyamdaki Afrika - I Dreamed of Africa

    MODERN(!) HAYATTAN KAÇMAK İSTEYENLER...

    ...izleyin ve bir kez daha düşünün! Beklediğimden daha iyi bir film ve Kim Basinger beklediğimden çok çok daha iyi! Abartılı tepkilere gerek yok; sadece şunu söyleyeyim, seyrederseniz pişman olmazsınız
    Puan: 7
  • Ölümsüz - Unbreakable

    İZLEMEYE DEÐER

    Çok büyük beklentilerle gitmezseniz beğenebilirsiniz.
    Puan: 7