zuxxi.com//sinema|geyiks

clown

  • Güçlüler Bölgesi - Cop Land

    Stallone belki de ilk kez

    Bu filmin tabii ki hemen herkes tarafından ilk akla gelen özelliği Stallone'nin oyunculuğunu sergileyişi. Tabi bir de Oscar adlı filmde hemen herkesi şaşırtmıştı ama o filmin bir tiyatro eserinden uyarlandığı düşünülürse, iyi oynaması daha kolay anlaşılır. Ama burda gerçekten bütün haliyle oyununa hakim. Tabii bir de favori aktörlerimden Harvey Keitel faktörü var. Bu adam çok güzel kötü oynuyor. Belki de yüz hatlarından diyeceğim ama alaksı yok. Çünkü onu da örneğin Smoke adlı filmde sadece kötü veya gangster değil, pekala sanatçı ruhlu birini oynayacağını da görmüştük. Bir de (şimdi yönetmenini de filmin ismini de hatırlamıyorum ama) bir Fransız yönetmenle birlikte çevirdiği Fransız İhtilalinden sonraki olayları fantastik işleyen bir filmde devrimci bir yazarı canlandırmıştı. De Niro ise bu filmde her ne kadar görünmese de, "Büyük rol yoktur, büyük oyuncu vardır." söylemini doğrulayan bir oyun ortaya koyuyor denebilir.
    Puan: 8
  • Ucuz Roman - Pulp Fiction

    Başyapıtlığı doğru...

    Bu filmde kimilerinin kusması, kimilerinin ise saygıyla eğilmesi çok doğal. Bu filmin post-modernliğinden (belki de Andy Warhol tadında pop-art) kaynaklanıyor. Filmde görüldüğü gibi zaman kavramı yok. Ama günümüzde çevrildiği için ve üsütüne üstlük '70'lerden arabalar ve müzikler yeraldığı için mimarlıktaki Yunan ve Roma stiline özlem duyan veya atıfta bulunan post-modern mimarlara benzetmek gerek Tarantino'yu bu filmde. Tabi ki pop-art'ta olduğu gibi film Amerikan toplumunun tüketimciliğini (hatta Ameriklılardan bütün dünyaya bulaşmış tüketimi) tüm detayları ile gözler önüne seriyor. Bakın millet bu filmin bize çok önemli bir şey öğrettiği söylenebilir. Bu filmde karakterler çoğu zaman filmdeki olaydan kopuk konuşturularak bize gerçek hayatta repliklerimizin ne kadar saçma olabileceğini göstermiştir. Tabi ki filmdeki karakterler niye konu dışında hiçbirşeyden konuşmaz! Belki de film bu açıdan post-modernizmin hiperrealite (yani hayattaki herşeyi hiçbir eksik olmadan, tamamen olduğu gibi aktarmak yolu ile, yanlışlıklara daha iyi parmak basılacağını iddia eden heykel akımı) kanadına da göz kırpıyor denebilir. Ama son söz olarak "Bu film kesinlikle tarihteki bütün eğitim almamış dehalara yapılan bir atıftır. Bu kadar tepkiyi de beraberinde getirmesi ile bunun bir deha ürünü olduğu kesinlikle söylenebilir!"
    Puan: 10
  • Smoke - Smoke

    Oyunculuk

    Valla bir çok kişi belki bok atar bu filme ama bence hiiiiiiiç zorlamasınlar. Özellikle oyunculuklar açısından çok çok iyi bir film. Sakin, rahat bir anlatım ama insan ilişkileri çok iyi işlenmiş. Harvey Baba gene konuşturmuş. Aciiip de keyif aldığı belli oynarken.
    Puan: 9
  • Kemik Koleksiyoncusu - The Bone Collector

    se7en'ı az önce Tv'den yine izledim

    Arkadaşlar se7en'ı az önce izledim Tv'den ve bu filmi de onunla karşılaştırmanızı anlamadım. Tek ortak yan seri cinayetler. Bu filmde ise tüketimlik herşey var, güzel kız, üstat)dibine vurmuş) bir polis, kızın acemilikten sıyrılmaya çalışması v.b.. Bi kere kızı niye birden gruba aldılar anlamadım. Hiç bir yetisi yok (ya da verilmedi). Söylediğin en basit işi yapamıyor, niye tutuyon ki takımda? Ayrıca cineyetlerin biribirine bağlantısı acayip salakça bulundu. O ne yaaaaa? Direk adam kitaptaki resimlerin aynısını yapmış. Birebir yani. Belli ki cinayet kurgulaması tam sallama. Biz yaptık oldu şeklinde. Denzel Washington da filmin senaryosunu eline alınca "Ben bu film için parmaamı oynatmam aga." demiş heralde. Sonra da zor ikna etmişler tek parmağa o da kabul etmiş. Belli ki anlaşması vardı heralde bu şirketle mecburan yaptı bu filmi. Cani de ayrıca özellikle bırakıyor sanki ipuçlarını. Bu kadar kolay değil ya. Deli misin bas bas bağırıyon "Bu kitaba bakın! Ben ordayım!" diye...
    Puan: 3
  • Yurttaş Kane - Citizen Kane

    neymiş?

    arkadaşlar neymiş demek ki sinema? buymuş. haaaa. burada (veya herhangi bir yerde) sinemalar üstüne birçok yorum okunur. burda biri bir filme 1 verir öbürü "başka filme mi gittiniz?" diye sorar 10 verir. benim de hep tercihim ikisinin arasıdır. neden? ben herhangi bir filme 7, 8, 5 gibi notlar verdim mi aklıma hep "ulen yurttaş kane var, potemkin var" diye veririm ve hep izlediğim filmlerin notlarını bu iki filme (ve aklıma gelmiyen bir kaç tane bu ayarda filme) 10 verdiğimi varsayarak veririm. neymiiiiiş? ooooonnnnnnnnnnn.... haaaaaaaaa....
    Puan: 10
  • Özgürlük Bizimdir - À nous la liberté

    sanayileşme

    sinemanın sanayi devrimi ve insan üzerinde yarattığı tahribatla ilgilenen ilk filmlerinden. özellikle filmin baş kısmındaki, sanayi devrimi sonrasında, seri üretim mantığı sonucu oluşan hayatlarda, cezaevi mahkumlarının, fabrika işçilerinin ve patronların yemeklerinin arasında sadece mekan ve çeşit farkının olduğu, endüstrileşme sonucunda oluşan yaşayış biçiminin insanın doğası ile hiç bir ilgisi olmadığını mizahi dille eleştiren, "asri zamanlar" filmine göre daha güleç yüzlü bir film. başyapıt.
    Puan: 10
  • Asri Zamanlar - Modern Times

    insanın yitişi

    "özgürlük bizimdir" filminin sanayileşmeye getirdiği mizahi bakış açısına nazaran, sanayi devriminin ağırlığını sert bir dille eleştiren, ürperten, düşünmeye ve acı duymaya yönelten charlie chaplin'in en etkili filmi. bu film nedense komedi sahnelerinde bile insanın içini acıtacak bir yapıya sahiptir. chaplin'in bir kızla beraber bitirdiği tek film yanılmıyorsam. son sahnede kameradan yalnız başına uzaklaşmak yerine paulette godard'la gider. paulette godard da ne güzel kadındır ki siyah-beyaz olan bu filmde bile nerdeyse gözlerinin maviliği görünür.
    Puan: 10