Kraliçe Elizabeth

Elizabeth

1998

Ortalama Puanı: 8.2

Öykü

1554 yılında Kraliçe Mary'nin yönetimindeki İngiltere, Katolikler ve Protestanlar olarak ikiye ayrılmıştır. Katolik olan Mary'nin, tacını devredecek bir varisi yoktur ve destekçileri Mary'nin ölümünden sonra tacın Protestan kızkardeş Elizabeth'e kalacağından endişe eder. Nitekim Mary kanserden vefat edince el mecbur, tacı Elizabeth'e giydirirler. Fakat bir sürü düşmanı, sarayda dönen bir yığın kumpas vardır Elizabeth'i bekleyen. Tehlikelere cevap vermeye, düşmanları onu ortadan kaldırmadan karşı atağa geçmeye karar verir. Bütün bunlarla uğraşırken de danışmanı boyna İngiltere Krallığına yaraşacak biriyle evlenmesini salık vermekte ve Elizabeth'in çocukluk aşkı Robert'ı bir kenara fırlatması beklenmektedir. Fakat Elizabeth inatçı kadındır, güçlüdür, herşeyle mücadele etmek için İngiltere'nin Bakire Kraliçe'si olarak kendini ülkesine adar.

Notlar:

  • 99 yılında 7 dalda Oscar'a aday gösterildi fakat sadece En İyi Makyaj Oscar'ını aldı. Altın Küreler'de ise Cate Blanchett en iyi kadın oyuncu küresini kaptı.
  • Aynı yıl İngiliz Akademi Ödülleri'ne 12 dalda aday gösterildi. En iyi kadın oyuncu, en iyi yadımcı erkek oyuncu, en iyi makyaj, en iyi müzik, en iyi görüntü yönetmeni kategorilerinde BAFTA Ödülü kazandı. Ayrıca en iyi İngiliz filmi seçilerek Alexander Korda Ödülü aldı.

İzleyenler ne demiş?

  • queen is dead, long live the queen!

    zuxxi/sinema'da gözükmese de bu filmin acaip güzel bir afişi vardır. 4 kareye bölünmüştür sol üstte: elizabeth'in resmi vardir yaninda "heretic" yazar (kilise inancına ve doktrinlere karşı olan), sag ust kosede: elizabeth'in manitasi vardır yanında "lover" yazar. sol altta sıkı katolik ve gizliden gizliye yönetime el atmaya uğraşan norfolk dükü'nün yanında "traitor" (hain) yazmaktadir. son olarak sag altta ise geoffrey rush "baba"nın canlandırdıgı elizabeth'in sadık koruyucusu walsingham dükü bulunmaktadır yanında da "assassin" (suikastci/katil) yazmaktadir. bu afiş aslinda filme hangi açıdan, nasıl bakmamız gerektiğini gösterir. elizabeth'e protestan oldugu icin kafir denilmektedir ama aslinda o da ayni tanriya tapmamakta midir? lord dudley için lover denilmiştir ama aşkı elizabeth'e zarar wermektedir, bu ne biçim aşktır? diger iki kareyi de aynı sekilde yorumlayabiliriz. sonuçta bütün bu adamlar yapması gereken şeyleri yapıyorlar. oyle deyil mi? bir de, filme hangi açıdan bakmamız gerektigini gosteren diger bir afiş de "holy smoke" için hazırlanmıştı, hatırlarsanız. ingilizlere acaip uyan soguk renk kullanımından, o dönemin havasını çok iyi yansıtmasıyla, saray entrikasıyla, kiliseyi güzelcene eleştirmesiyle, gerilimiyle ve unutulmaz tac giyme sahnesiyle benim en sevdigim filmler arasında yer alan "elizabeth"e zuxxi/sinema 'da yorum yaparak bir süreliğine de olsa "cate blanchett"in guzel suratini kendi zuxxi sayfamda tutmayi başardım. mutluyum, artik gelecegim parlak. not: dirtyharry 'i dirty olarak kısalttım. haberiniz ola.
    Puan: 9