zuxxi.com//sinema|geyiks

shadowfax1

  • Kahpe Bizans - Kahpe Bizans

    Heyecanlıydım ama, heyecanım çabuk söndü...

    Filmi seyretmek için çok heyecanlanıyordum. Türkiye'de de içinde bol "gag"ların olduğu, eski filmleyi ti'ye alan bir film seyretmek değişik bir olaydı doğrusu. Ama olmadı. Filmin sonuna kadar "şimdi olacak" umuduyla boşa bekledim, durdum. Hele hele son on beş dakikasında artık iyice küfürle kurtarılmaya çalışılan espriler, bir Kemal Sunal filmini bile daha başarılı göstermeye başlamıştı. Sonuç mu?.. "Ne olur Gani Müjde, sen daha iyisini yapabilirsin. Umutla bir sonraki filmini bekleyeceğim. Sana bir şans daha veriyorum..."
    Puan: 4
  • Altıncı His - The Sixth Sense

    Şu miniğin ettikleri ve bir ipucuyla çözülen film...

    Böylesine basit bir konu nasıl böylesine muhteşem bir gerilim başyapıtı olabilir? Bunun cevabı iki unsurda gizli. Birincisi yönetmenin dili, ikincisi de şu miniğin ettikleri. Gerçekten de küçük bir çocuk ölü insanları görür ve film bu merkez üzerine gelişir. Belki de ölü insanları gören insanları anlatan onlarca film görmüşüzdür. Çoğu korku ve gerilimdi Ghost gibi bir kaçı da romantik. Yani konu çok basit, ama anlatım muhteşem. Haley Joel Osment adındaki minik dev oyuncu, oyunuyla neredeyse yılların süper starı Bruce Willis'i bile ezip geçiyor. Filmin sonuna herkesin çok şaşırdığını duydum hep, filme gitmeden önce. Ben şaşırmadım. Biraz dikkat ve öylesine basit bir ayrıntı tüm olayı ilk yirmi dakika içinde çözmenize yardımcı oluyor. Benin için öyle oldu. Ama bu ayrıntıyı söylemeyeceğim siz kendiniz bulun. Yönetmen ise bu ayrıntıyı bilerek koymuş. Hani "çözün benim filmimi" der gibi. Yine de bu ayrıntıyı öylesine unsurlarla gizlemiş ki, sıradan bir sinema oyuncusunun çözmesi olası değil. Film çok iyi işlendiği için, olayı çözüp, filmin sonunu aşağı yukarı çözsem de filmi nefes almadan izledim. Çünkü, o gerçekten iyi bir sanat eseri. Son bir söz, minik oyuncu en iyi yardımcı erkek oyuncu oscar'ına aday. Onu zaten havada kapar da, bence en iyi erkek oyuncu ödülünü de o almalıydı. Helal olsun sana be ufaklık.
    Puan: 10
  • Kaçak Gelin - Runaway Bride

    Eğlendim ve salondan hafif çıktım...

    Ben bu filmi askerdeyken izledim. Bir çarşı izninde çıktığım zaman hemen sinemanın yolunu tuttum. Hiç düşünmeden bu filme girdim. Pretty Woman filminden çok hoşlanmıştım. Bundan da hoşlanacağımı umuyordum. umduğumu buldum. Ben masalları severim. Hele ki, içinde aşk geçen masalları daha çok severim. Benim gibi aşk masallarından hoşlananlara tavsiye edilir. Erkekler ve lezzolar için Julia güzel, bayanlar ve gayler için de Richard. Sonuçta filmden içim haifilemiş çıktım. Askenliğimin bir gününü daha böylesine bir hafiflik içinde geçirdiğim için de memnun oldum.
    Puan: 6